map

Pages

sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Aurinkoinen Helsingholmen ja komea Örö



26.6.2017 Kotisatama - Helsingholmen 18 nm
27.6.2017 Helsingholmen - Högsåra - Örö 17 nm



Neljän viikon kesälomapurjehduksemme alkoi Juhannuksen jälkeisenä maanantaina ja lähdimme puskemaan rankkasateessa vastatuuleen kohti etelää. Onneksemme sade loppui kuitenkin pian ja loppumatka kohti Helginholmenia sujui navakassa noin 10 m/s sivutuulessa. Ensimmäisellä purjehdusviikolla mukanamme on kolme ensikertalaista, jotka saivat heti tuntumaa miltä oikea purjehtiminen tuntuu. Saavuimme Helsingholmenin suojaiseen lahteen jo pian puolen päivän jälkeen ja meillä oli hyvin aikaa nauttia loppupäivä aurinkoisesta vaikkakin viileästä kesäpäivästä. 



Nautimme Helsingholmenin kalastajien pyytämää ja savustamaa lohta uusien perunoiden kanssa. Chili -valkosipulimaustettu kala maistui erinomaiselta.


Helsingholmenin kalastajien vene

Helsingholmenin satama

Aamulla kelpasi herätä auringon paistaessa




Tiistaina purjehdimme ensin lyhyen noin tunnin matkan myötätuulessa Högsåraan, jonne saavuimme juuri sopivasti lounasaikaan. Laitoimme veneen Melissan kylkiparkkiin Farmors Cafeen omaan laituriin ja kävelimme lyhyen matkan idyllisen kylänraitin läpi tähän meidän suosikkikahvilaan. Lounaalla tarjottiin tänään Kesäkeittoa, leipää ja salaatteja. Kesäkeitto oli kyllä parasta kesäkeittoa mitä olen syönyt, liemi oli erityisen onnistunut. Parasta ateriassa oli kuitenkin kiviuunissa paistetut rieskat, jotka olivat aivan erinoamaisia. Jälkkäriksi valitsimme tietysti mieluisat kakunpalat kakkubuffetista. 

Matkalla Högsåraan vastaan tuli tämä hieno vanha kalastusalus 
Farmors Cafeella on oma laituri, johon voi veneen laittaa parkkiin ilmaiseksi kuudeksi tunniksi



Högsåran kylänraittia


Farmors Cafeen lounaan parasta antia oli salaatin kanssa tarjottu kiviuunissa paistettu rieska

Tämänkokoisesta kakunpalasta sai alennusta kun oli kuulemma niin pieni

Matkalla Öröhön tuuli voimistui noin 11 metriin sekunnissa mikä oli melko paljon Högsåran jälkeen avoimella merialueella. Purjehdus sujui kuitenkin hyvin ja onneksi ymmärsimme laskea purjeet ajoissa, sillä reitti Öröhön on kapea ja karikot, saaret ja luodot tulevat todella lähelle. Väylän kapeus yllätti, vaikka tämä ei edes ollut ensimmäinen kerta tällä reitillä. Örön satamassa halusimme laittaa Melissan peräparkkiin, koska laiturit on matalalla. Navakassa tuulessa täytyi kuitenkin tehdä kaksi yritystä ennen kuin saimme veneen osumaan pilttuuseen. Melissa ei tosiaan ole niin helppo ohjata taakse- kuin eteenpäin. Eteenpäin ohjattavuus on aika hyvä, mutta pakittaessa tuntuma on vähän kuin ajelisi kylpyammeella, niin huono suuntavakaus on peruutettaessa. 



Örön 12 -tuumainen tykki, jollaisella ammuttiin Bengtskärin taistelussa 1941.

Örössä on kaksi hauskasti nimettyä tietä "Lyhyt ikävä" ja "Pitkä ikävä"

Mukulakivitie Örössä

12 -tuumaisen kasarmin pihaa

Örössä on uusi sauna lämpimänä joka ilta johon pääsee satamamaksulla 

Örön satama on luonnonkaunis

Örön laiturien sovitus kallioon on oikea taidonnäyte. Harvoin näkee näin siististi viimeisteltyä työtä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti