map

Pages

tiistai 11. heinäkuuta 2017

Jääkaappihaasteita Sottungassa

7.7.2017 Kökar Sandvik - Sottunga (14nm)








Tuuli kääntyi ennusteen mukaisesti puhaltamaan leudosti etelän suunnasta ja lähdimme hyväksi havaittuun tapaan ajelemaan heti heräämisen jälkeen kohti pohjoista ja Sottungaa. Matka ei ollut pitkä ja tuuli oli sen verran leuto että ajelimme koko matkan moottorilla mikä tuntui oikein hyvältä edellispäivän navakan luoteistuulen jälkeen. Meri todellakin tuntuu aivan eri paikalta riippuen miten kovasti tuuli puhaltaa. Sottungan uusittuun ja hienoon vierasvenelaituriin saavuimme ensimmäisenä veneenä noin puolen päivän aikaan. Aluksi ajattelin että Sottunga ei taidakaan enää olla kovin suosittu satama, mutta päivän mittaan veneitä saapui koko laituri täyteen ja iltapäivällä sai auttaa useamman veneen kiinnityksessä.

Illan mittaan tilanne veneellä alkoi eskaloitumaan: Huomattiin veneen jääkaapin tuntuvan hiukan lämpimältä ja aloimme tarkkailemaan sisälämpötilaa. Aluksi lämpöä oli noin 8 astetta, mikä on suhteellisen ok jos ovea on auottu tai sisään on laitettu esims lämmintä juotavaa äskettäin. Lämpötila ei kuitenkaan lähtenyt enää laskemaan ja kylmäkone kävi koko ajan. Jääkaapin lämpötilan noustessa kymmeneen asteeseen totesimme suurimman osan ruoista menevän pilalle hyvin pian ellei asiaan saada apua. Avun saanti keskellä saaristoa on lähes mahdotonta, ja kyselimme neuvoja "Saariston satamat" -FB -ryhmästä. Ryhmässä on noin 10 000 jäsentä ja vastauksia alkoi tulemaan saman tien: Tiedettiin venetohtori Maarianhaminasta, kylmäkorjausliikkeitä, kaivettiin netistä vikaetsintätaulukoita, kyseltiin lisätietoja oireista yms. Tämän kokemuksen perusteella some toimi erittäin hyvin ja apua sai ilmaiseksi ja välittömästi. Diagnoosi oli tässä vaiheessa liian vähäinen määrä kylmäainetta, minkä pystyisi korjaamaan kuin vasta Maarianhaminassa, jonne oli vielä kahden päivän matka. Jääkaappia ei saatu Sottungassa korjattua ja ruoat alkoi pilaantua hitaasti ja varmasti.

Jääkaappihaasteiden lisäksi Sottungassa käytiin muutaman kilometrin päässä lainapyörillä kaupassa, leikittiin lasten kanssa ja puunattiin sitloodaa. Illalla veneestä alkoi loppua vesi ja uudella hienolla vierasvenelaiturilla ei ollut vedenjakelua. Veneen siirtäminen toiseen laituriin ei tuntunut hyvältä idealta yhdentoista aikaan illalla, joten kannoimme noin 100 litraa vettä kanisterilla veneeseen rannalta. Kuluuhan se aika näinkin ja saatiin vähän ylimääräistä harjoitusta.
"Koiravahdin pelastus" aamupalaksi. Paahdettu Pågen -pala, jonka päälle tomaatti, mozzarella ja basilika ja paistettu pepperonimakkara. Mausteeksi pippuria ja suolaa.

Sottungan uusi hieno vierasvenelaituri.

Veneitä Sottungassa

Saaristolautta Sottungan satamassa

Arvoituskone, mihin tätä käytetään? Laite on pultattu kallioon ja siinä on useita hydraulisylintereitä. Paikallisen miehen mukaan laite on täysin toimintakunnossa ja sitä käytetään edelleen.

Ravintola Salterietin terassi täyttyy päivän mittaan. Taustalla Viking Grace

Ravintola Salteriet

Sottungan kirkko sataman vieressä
 
Ilta meni jääkaapin lämpötilaa tarkkaillessa. Kuvan 3.7 astetta on varsin hyvä lämpötila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti