map

Pages

maanantai 24. heinäkuuta 2017

Sumussa aurinkoiseen Rödhamniin

12.7.2017 Maarianhamina Itäsatama - Rödhamn (9nm)



Lähdimme Maarianhaminasta liikkeelle ennen aamupalaa, sillä tiesimme kohdesatamamme Rödhamin täyttyvän päivän mittaan. Ensin oli kuitenkin tyhjennettävä septitankki ja täytettävä lisää dieseliä veneeseen. Septin tyhjennys ei mennyt ihan putkeen. Imutyhjennysletku oli huonossa kunnossa ja heti kun saatiin imu päälle suihkusi sitä itseensä suoraan päin naamaa. Tilanne veti täysin sanattomaksi. Ei oikein voinut sanoa mitään eikä tehnyt mieli aukoa suuta turhaan. Menin mahdollisimman nopeasti uimatasolle pesemään naamaa ja mietin samalla olikohan kaikki vaatteet menneet samalla likaisiksi. Ei onneksi olleet. Septintyhjennykseen odottavan seuraavan veneen kipparin ilme oli mielenkiintoinen kun varmaan mietti mikä kohtalo häntä vääjäämättä seuraavaksi odottaa. Lopulta septi saatiin tyhjennettyä onnistuneesti hiukan parempaa varovaisuutta noudattaen. Emme jääneet seuraamaan miten seuraavan veneen käy.

Syömättä jääneestä aamupalasta ja septintyhjennysepisodista johtuen fiilis oli aika matalalla jatkaessamme matkaa kohti Rödhamnia. Onneksi hyvä aamupala ja kahvi auttoi ja elämä alkoi taas hymyilemään auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta. 

Aamukahvi teki hyvää hivenen epäonnistuneen septintyhjennyksen jälkeen

Kesälomakonttori

Kuten merellä yleensä jouduimme sumuun täysin yllättäen. Sumu ei ollut erityisen sakeaa ja näkyvyyttä riitti useita satoja metrejä. Lisäksi Melissan navigointilaitteet on kunnossa, joten tilanne ei juuri sen suurempaa huolta aiheuttanut. Ajelimme moottorilla Rödhamniin ja rantuduimme puolen päivän aikaan, jolloin suuri osa sataman veneistä ei ollut vielä edes lähtenyt liikkeelle. 

Veneitä sumussa matkalla Maarianhaminasta etelään

Rödhamnissa on hienoja vanhoja luotsirakennuksia
Rödhamnissa parasta on sataman suojaisuus ja kallio, joka nousee melkein suoraan laiturilta. Rödhamnin saaren toisella puolella aukeaa lähes avomeri, mutta vaikka merellä tuuli jopa navakasti, oli satamassa täysin tyyntä. Rödhamn on sijaintinsa vuoksi hyvä satama lähteä ylittämään Ahvenanmeri Ruotsin puolelle ja satamassa onkin paljon ruotsalaisveneitä. Ruotsalaiset tuovat satamaan myös oman erityispiirteensä yhteisöllisyydellään, vaikuttaa ihan kuin kaikki tuntisivat toisensa. Ruotsalaisilla on tapana grillailla kertakäyttögrilleillä, mikä ei ehkä suomalaisille ole ihan niin ominaista.

Rödhamn täyttyy päivän mittaan ja lopulta satama tulee aivan täyteen
Rödhamnissa on paljon käärmeitä, tämä taisi olla rantakäärme


Rödhamniin tulee paljon Ruotsalaisia veneitä 
 
Tyvenessä satamassa on hyvä käydä soutelemassa
Punaisia mökkejä saaren nimen mukaan
Lisää punaisia mökkejä
Illalla kävimme tutustumassa luotsimuseoon, jossa on hienot generaattori- ja radiolaitteet alkuperäisessä kunnossa ja hiukan muutenkin esitelty alueen historiaa. Vanhoja laitteita katsellessa tuntuu hyvältä että tekniikka on mennyt vähän eteenpäin. 

Luotsimuseo

Museon konehuone, jonka dieselmoottorit tuottivan sähköä radiolaitteisiin. Tuohon aikaan näille muutaman kilovatin moottoreille tarvittiin kokonainen huone

Dieselmoottori ja generaattori

Radiolaite, jolla lähetettiin suunnatusti erilaista signaalia merelle sektoreittain, minkä avulla laivat pystyivät navigoimaan oikeaa väylää

Meillä oli ruokaa mukana vain vähän, ja kävimme ostamassa savukalaa satamakahvilasta. Savustettu lohi oli aivan erinomaista ja teimme siitä maittavaa salaattia iltapalaksi. Jääkaappi alkoi taas reistailemaan, mikä saattoi johtua maasähkön puutteesta Rödhamnissa. Onneksi olimme varautuneet jääkaapin oireiluun ostamalla ruokaa mahdollisimman vähän ja emme jaksaneet stressata asiasta sen enempää.

Savulohisalaattia

3 kommenttia:

  1. Siis voiko olla, että siellä Maarianhaminan liepeillä eivät edelleenkään ole korjanneet tuota septitankin letkua! Meillä kävi samantapainen episodi tyhjennyksien kanssa viime kesänä, kun aseman apupoika käynnisti avuliaasti tabkin ennen kuin olimme saaneet tuon letkun kunnolla asetettua paikoilleen. Kyllä oli sotkuissa siivoamista, eivätkä anteeksipyynnöt sillä hetkellä paljoa lohduttaneet.
    Rödhamnissa olemme mekin käyneet ja ihastelleet omanlaista tunnelmaa ja punaisten kivien muodostamia kiemurtelevia taideteoksia.
    Enpä ole tainnut blogissasi ennen käydä, joten katsastelen muitakin postauksiasi. Lempeitä merituulia teille<3

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Vaikutti kyllä ettei sentin suutinta ole hetkeen vaihdettu. Aika välinpitämätöntä satamalta jos ei asialle viitsi tehdä mitään. Luulisi ettei uusi suutin ole kovin iso investointi.

    Ensi kerralla mekin otetaan grillattavaa ja engångsgrillit Rödhamniim mukaan, sen verran mukavalta homma vaikutti.

    VastaaPoista
  3. Auts, tulee ihan mieleen Mainetan vastaava septintyhjennyskeissi Herttoniemenrannassa... ��

    VastaaPoista