map

Pages

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Rautamalmia Jussarössä

10.7.2016 Elisaari - Jussarö 15nm





Jussarö on reissumme ensimmäinen ulkosaariston saari, sillä tästä etelään on käytännössä vain avomerta ennen Viron rannikkoa. Jussaröhön tulimme Elisaaresta vaatimattoman 15 merimailin matkan moottorilla sitkeästi lounaasta puhaltavasta vastatuulesta johtuen. Jussarö valittiin tämän päivän kohteeksi kahdesta syystä: Ensiksi Jussarön rautakaivoshistoria ja siitä jäljelle jääneet rauniot on hyvin mielenkiintoisia ja toiseksi saari on hyvin etelässä, mikä on hyvä sijainti jatkaa huomenna matkaa länteen erinomaisella etelätuulella.


Ulkosaaristossa kannattaa purjehtia myös säiden vuoksi: Mantereella sataa, saaristossa paistaa aurinko :)

Rantauduttuamme huomasimme että Jussarö on kehittynyt huikeasti sitten viime näkemän: Laituri on aivan uusi ja sähköt tulevat laiturille, tilaussauna on jälleen varattavissa ja Jussarön kahvila Ön vakuutti asiakaspalvelullaa ja erinomaisen maukkailla suolaisilla ja makeilla piirakoillaan. Edellisillä kerroilla Jussarö on jättänyt hiukan latistuneen vaikutelman, miksi saari on jäänyt viime vuosina väliin. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä että saarta kehitetään tosissaan ja miksei tästä voisi tulla uusi suosikkikohde? Saaren luonto on kerrassaan upeaa karussa kauneudessaan.


Jussarön uusi hieno laituri
Jussaröön rautakaivoksen torni 
"Iron Beach" on syntynyt rautakaivoksen jätemurskeesta

50-60 -luvuilla sole ollut niin justhiinsa, kaivoksen jätemursketta on voinut hyvin dumpata vaikka tähän kauniiseen lahdenpuokamaan

Jussaröössä oli kaivoksen toiminnan aikaan kokonainen kylä, koska kaivos tarvitsi paljon työvoimaa ja liikkuminen kaukaiselle ulkosaarelle oli työlästä. Kylä on nyt autioitunut ja kerrostalot seisovat metsän keskellä. Tunnelma on kuin Tshernobylissä. Lisämausteen tuo rakennusten luodinreiät, jotka on peräisin puolustusvoimien harjoituksista.

Jusasarö on todella luonnonkaunis ulkosaariston saari. 



Huomiseksi on luvattu 5-7 m/s etelätuulta koko päiväksi ja suunnitelmissamme on tällä tuulella pyyhältää lähes Saaristomerelle asti yhdessä päivässä. Tavoitesatamamme huomenna on Taalintehdas, jossa teemme tarvittavat bunkraukset Saaristomerta varten.

1 kommentti:

  1. Sain tämän postauksen lähetettyä vasta tänään, koska Jussaröössä kännykkäverkko ilmeisesti ruuhkautui illalla. Kaikki roikkuu iltaisin somessa veneillessäkin ja kaistaa kuluu :)

    VastaaPoista