map

Pages

maanantai 18. heinäkuuta 2016

Katanpää - komea rannikkolinnake

18.7.2016 Lappo - Katanpää 25nm



Katanpään pienempi patteri, josta tykit on poistettu

Tuuliennusteet pitävät yleensä aika hyvin paikkaansta, mutta tänään tuuli oli täysin odotusten ja ennusteen vastainen. Suunnitelmiemme mukaan purjehtisimme Kihtiä ylöspäin kevyessä sivumyötäisessä, mutta en ollut uskoa korviani kun Sussu aamulla sanoi aamun ennusteen mukaan tuulen puhaltavan meitä vastaan luoteesta. Lopulta perhepurjehdukseen suhteellisen pitkälle legille sattui monenlaista: Alkuun moottorilla aurinkoisessa pläkässä, sitten kevyessä sivu ilman aallokkoa ja lopuksi hiukan nihkeän kovassa aallokossa tiukassa sivuvastaisessa loppumatka. Aallokon muodostumiseen meni pläkän jälkeen hetken aikaa, joten pääsimme kokeilemaan huikeita luovikulmia. Seuraavassa videossa näette miltä Mainetta näyttää lintuperspektiivistä:




Katanpäähän saavuimme säädylliseen aikaan viideltä ja satamassa oli onneksi vielä runsaasti tilaa. Illan kuluessa satama täyttyi pikkuhiljaa, joten oli todellakin syytä olla ajoissa. Rantautuessa ihmetteltiin miksi Aada on niin kiltisti koko rantautumisen ajan ja kohta syykin selvisi: Pikkuinen oli löytänyt avoimen suklaalevyn ja nassutteli sitä kaksin käsin kaikessa rauhassa.


Pikkuisemme nassutteli kaikessa rauhassa suklaalevyä rantautumisen aikana.

Katanpää on historiallinen rannikkotykistölinnoitus, joka on rakennettu 1900 -luvun alussa ja poistettu käytöstä myöhemmin. Katanpäästä tuli eniten mieleen Örö, saarissa on paljon samaa, molemmissa on mukulakiviteitä, tykistöpattereita ja koskematonta luontoa. Örö on kyllä aivan eri luokan kohde, mutta kun näitä on tullut tavaksi kierrellä niin tulipahan täälläkin käytyä. Täytyy sanoa, että rannikkolinnakkeiden muuttaminen virkistyskohteiksi on erittäin tervetullutta kehitystä. Linnakkeet ja niiden historia on mielenkiintoista, niiden luonto on säilynyt erityisellä tavalla ja monissa saarissa on valmiiksi satamat ja infrastruktuuri viristyskäyttöä varten. Vaikka uusia saaria ei njuuri synny, saaristoon kuitenkin saadaan koko ajan uusia kohteita kun puolustusvoimat ei niitä enää tarvitse. Katanpään hyviksi puoliksi voisi sanoa suojaisen sataman ja suhteellisen hyvät palvelut. Miinusta tulee hiukan korkeahkoista hinnoista palveluiden tasoon nähden.



Katanpäässä, kuten monissa rannikolinnakkeissa, on mukulakivikadut

Katanpään isomman patterin tykki


Katanpään vierasvenesatama on suojainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti