map

Pages

lauantai 9. heinäkuuta 2016

Hernerokkasumussa Porkkalanselällä

9.7.2016 Lähteelä - Elisaari 20 nm



Veneilyreitti Helsingistä Saaristomerelle kulkee Porkkalanselän kautta ja vaikka selkä ei aivan valtava olekaan, selän ylityspäivän sää tulee katsottua erityisellä tarkkuudella. Tänään Porkkalanselälle sattui kevyt sivuvastainen tuuli, mutta todellinen hernerokkasumu, jossa näkyvyyttä oli pahimmillaan vain vähän yli sata metriä. Selällä sumu on hieman ristiriitainen sää: toisaalta avoimella selällä ei ole mihin törmäillä, mutta toisaalta ei ole maamerkkejäkään, joista voisi suunnistaa. 


Aamulla Lähteelässä huomasimme sumun nousevan, mutta arvelimme sen olevan vain paikallinen, ohimenevä sumu. Olimme täysin väärässä, sillä sumu ulottui yli puoleen väliin Porkkalanselkää. Seuraavissa kuvissa sumu nousee Lähteelässä:


Sumu lähestyy Lähteelää

Lähestyy edelleen




Ei kuitenkaan peittänyt koko maisemaa.. Liikkeelle vaan!



Sumussa purjehtiminen voisi olla vaarallista ilman teknisiä apuvälineitä, kuten GPS:ää ja autopilottia. Lisäksi AIS sijainnin jakamiseen ja tutka olisivat käytännöllisiä, mutta Mainetassa niitä ei ole. GPS on sumussa lähes välttämätön, sillä muuten paikanmääritys olisi hyvin hankalaa. Ilman GPS:ää suunnistaminen kohteesta A kohteeseen B on kyllä olla mahdollista, mutta varmasti melko haastavaa ja riskialtista, jos suunta ei pysykään täysin muuttumattomana. Autopilotti pitää suunnan parhaiten sumussa, jolloin ei normaaleja maamerkkejä näy. Pelkän kompassisuunnan pitäminen on vaikeaa ilman pilottia, koska useimmiten tulee käännettyä pinnaa aivan liikaa ja tämän vuoksi veneen suunta heittelehtii tarpeettomasti. Mainetan pinnapilotti toimi taas kerran täysin moitteettomasti. Seuraavalla videolla kerron miten sumussa purjehditaan: 






Perillä Elisaaressa oli koko loppuillan oikein kaunis ja aurinkoinen kesäsää.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti