map

Pages

sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Näin kovaa tänään purjehdittiin: Mainetta rikkoi ennätyksiä Kihdillä!

17.7.2016 Houtskari (Näsby) - Lappo 17nm




Tuulen voimistumisen huomasi jo aamulla herätessä, kun vene keinui huomattavasti tavallista enemmän, vaikka Houtskarin satama on varsin suojainen. Lähtiessämme liikkeelle tuuli puhalsi voimakkaasti suoraan keulan suunnasta minkä vuoksi moottorilla piti työntää hiukan vastaan, jotta veneen vauhti ei kasvaisi liian suureksi ja peräköyden pystyy vielä ottamaan pois veneen lipuessa poijun ohi. Lähtö oli haastava ja lähdön tuoksinassa Mainetan keulakaide kopsahti naapuriveneen kaiteeseen. Ainoa kolhu tuli vain purjehtijan itsetuntoon, sillä eihän näin pitäisi koskaan käydä. Joskus kuitenkin näin voi käydä vaikka kuinka tilanteita harjoitellaan ja käydään läpi etu- ja jälkikäteen.


Lappon vierasvenelaituri
Tuuli puhalsi lounaasta varsin rapsakasti ja Kihdin selälle tullessamme kävi selväksi että alkuperäinen reittisuunnitelmamme ei onnistu liian vastaisen tuulen vuoksi. Matka piteni muutamalla maililla jouduttuamme valitsemaan hiukan suojaisemman reitin. Ensin tarkoituksenamme oli ajella vain pelkällä keulapurjeella kohtuullista vauhtia, mutta emme saaneet purjeita tasapainoon ja nostimme molemmat purjeet ylös. Sivu-myötäinen ja navakka tuuli sai Mainetan kiitämään reissun ennätysnopeutta Kihdin yli. Nopeusmittari kävi ainakin kahdeksassa solmussa useammankin kerran, mikä näkyy myös videolla:




Aamun haastavassa lähdössä huomasin myös että Mainetan pakki ei mene päälle enää ollenkaan. Reistaileva pakki vielä menettelee, mutta jos pakkia ei voi käyttää ollenkaan täytyy asialle tehdä jotain. Ruotsalaisen naapuriveneen mielestä "Det är bättre att fara framåt" - kyllä, mutta korjata tämä silti täytyy. Lapossa oli päivällä luppoaikaa Sussun ja Aadan nukkuessa päiväunia ja aloin tutkia vaihteita. Moottorin myyjän ohjeiden mukaan tarkistin että vaihteet tosiaan toimivat, ainoa vika oli vaihteen valitsijassa. Aikani tutkittuani keksin miten valitsijaa säädetään ja muutaman asetuskokeilun jälkeen pakki alkoi jälleen toimimaan. Pitkään mietin viitsiikö laitetta alkaa purkamaan näissä olosuhteissa, mutta riskinotto kannatti tällä kertaa. Ompahan taas yksi huoli vähemmän.


Vaihteenvalitsin vaati pientä säätöä, nyt pakki toimii jälleen

Lappossa palvelu on varsin ystävällistä ja satama on oikein viihtyisä. Tuoretta savukalaa saa suoraan kalastajan veneestä ja satamassa on kaikki tarvittavat palvelut kuten vesi, sähkö, kauppa ja ravintola. Saunaankin olisi päässyt, mutta me koimme tarpeelliseksi hiukan oikoa jäseniämme ja menimme reippailemaan luontopolulle. Polku oli ihan kiva, mutta ei mitenkään erityinen. Ehkä käyttäisin seuraavalla kertaa aikani vaikka minigolfiin tai frisbeegolfiin, johon saarelta löytyy oikein ladukkaan oloinen rata.




Venevaja Lappossa
Veneitä kylkikiinnityksessä



Juhannussalko luontopolulla
Karua ja kaunista luontoa, muttei aivan erityistä
Bavaria ja Linjett: kuin kaksi marjaa. Kumpi oli ensin?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti