map

Pages

sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Helsingholmenin suojainen turvasatama

5.8.2018 Nauvo - Helsingholmen (21nm)

Nauvosta lähtiessämme tiesimme illalla olevan tulossa kova ukonilma ja matkalla kohti Helsingholmenia arvioimme jäljellä olevaa matkaa ehdimmekö suojaan ennen myrskyn tuloa. Viisi mailia ennen määränpäätä rajuilma iski päällemme täydellä voimalla keskellä selkää: Tuulen nopeus nousi puuskissa yli 20m/s ja pysyvästi noin 15-18m/s ja meillä oli vielä täysi isopurje. Melissa broutsasi todella pahasti puuskissa ja venettä ei käytännössä voinut hallita ollenkaan. Onneksi oli tilaa hyvin ympärillä eikä tilanne siksi ollut vaarallinen. Laskimme purjeet heti kun puuskat hiukan hellittivät. Jälkiviisaasti ajateltuna olisi pitänyt laskea purjeet heti kun tummat pilvet saapuivat taivaanrantaan. 

Purjeiden laskun jälkeen katsoin veneen perään ja huomasin kumiveneen irronneen kiinnitysköydestä. Ilmeisesti oli irronnut aivan hetki sitten, koska kumivene ajelehti vain vähän matkan päässä myrskyävällä merellä. Ajoimme kumiveneen viereen ja yritimme poimia venettä keksillä, mutta keksistä irtosi kahva ja varsi upposi mereen. Tämän jälkeen päätimme luovuttaa, jätimme veneen ajelehtimaan ja ajoimme Melissan moottorilla hurjassa myötätuulessa Helsingholmenin suojaiseen lahteen. Satamaan saapuminen tuntui todelliselta pelastukselta myrskyävän meren keskellä. Hämmästyttävää miten tyyntä lahdessa oli, tuuli ja aallot hävisivät kuin veitsellä leikaten.

Vietimme Helsingholmenissa koko seuraavan aurinkoisen ja tuulisen päivän.


Illalla myrskyn jälkeen näkyi sateenkaari


Tuossa sinisessä köydessä roikkui vielä hetki sitten meidän kumivene. yli 20m/s tuuli oli kumiveneen kiinnityksille liikaa
Jäätelön syöntiä


Useimmat veneet pysyivät seuraavan päivän satamassa


Leikkiviä lapsia rannalla


Helsingholmen sauna on valittu vuoden venesaunaksi kahtena vuonna


Saunasta on toki hienot maisemat merelle


ja upeat kalliot mennä uimaan


Saunan kalliot ja ranta on kieltämättä todella hienot

En kyllä silti ymmärrä miten vuoden venesaunassa voi olla kolikkosuihkut. Tänä vuonna sauna ei enää voittanutkaan.

Polttopuut on hyvässä järjestyksessä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti