map

Pages

tiistai 25. heinäkuuta 2017

Hyvinkäytettyä EU-rahaa Degerbyssä

13.7.2017 Rödhamn - Degerby Lotsudden (Föglö Marina, Degerbyn uusi satama) (11nm)






Purjehdimme Rödhamnista sivutuulessa Föglön selän yli Degerbyhyn ja lyhyt matka taittui nopeasti. Rantautuessa Degerbyn uuteen satamaan länsituuli painoi venettä suoraan sivulta, mikä vaikeutti manöövereitä melkoisesti. Satama on avoin länsituulelle ja keinutti venettä, mutta kun olimme jo rantautuneet ja lähellä ei ole muita suojaisampia satamia päätimme jäädä kuitenkin tänne. 

Laitoimme veneen tuuliolosuihteista huolimatta peräparkkiin. Seuraavassa videossa on esitelty peräparkkeerauksessa tarvittavat manööverit, tosin eri rantautumisesta: 




Ensivaikutelma satamasta oli hiukan nuhjuinen. Satamaan oli selkeästi aikoinaan tehty isolla rahalla suuret satamarakennukset, mutta jokin vaikutti olevan pielessä. Menin ravintolaan maksamaan satamamaksua, mutta sieltä kerrottiin että satamamaksu maksetaan laiturissa olevaan veneeseen. No, ei kai se mikään ongelma ole, sama kai se minne maksu maksetaan.


Degerby
Degerbyn uudessa satamassa satamamaksu maksetaan laiturissa olevaan veneeseen.
Satamamaksun maksettuani sain koodin vessaan, ja lähdin etsimään saniteettitiloja. Ravintolarakennuksessa ne ei selvästi olleet, joten etsin vessoja viereisestä melko suuresta rakennuksesta. Harmi kun en ottanut rakennuksesta kuvaa, sillä se on aivan käsittämätön. Lähinnä satamaa rakennuksessa on valtava terassin oloinen tila, joka on täysin suljettu. Myöhemmin luin että koko uusi satama on aikoinaan rakennettu EU -rahalla ja valtavassa huoltorakennuksessa on ollut alunperin uimahalli. Uimahallin rakentajat eivät kuitenkaan osanneet varata rahaa uimahallin ylläpitoon ja halli on ollut sen jälkeen suljettuna jo pidemmän aikaa.

Kun rakennuksen oli kiertänyt kokonaan löysin kauimmaisesta kulmasta tämän oven, josta pääsi seuraavassa kuvassa näkyvään täysin turhaan sisääntuloaulaan. Huone voisi hyvin toimia satamakonttorina, mutta eipähän toimi: 

Vessojan ovesta pääsee tähän huoneeseen.
Sisääntuloaulan jälkeen suihkuja ja vessoja sai alkaa etsimään käytävältä, joka toi lähinnä mieleen kunnallisen terveyskeskuksen. Melkein kuuli lääkärin huutelevan jotakuta vastaanotolle. Vessat ja suihkut olivat sinänsä siistit, mutta naisväki koki paikan pelottavana. En sinänsä ihmettele kun joutuu menemään pitkän käytävän perukoille asioilleen.

Tältä käytävältä voi etsiä vessoja ja saunoja. 
Tuli hiukan sääli miten paljon osaamista on puuttunut tätä satamaa suunnitellessa ja rakennettaessa. Degerby sijainti päivän matkan päässä Maarianhaminasta ja väylien varrella on erinomainen ja muutenkin edellytykset hyvälle satamalle on olemassa. Yksi lisäesimerkki epäonnistumisesta on septityhjennyslaituri, johon mennään kylkiparkkiin, mutta jossa toisella puolella on kivikkoa ja toisella puolella laituri. Jos tuuli painaa laituria kohti, tyhjennyspaikalta ei pääse käytännössä pois mitenkään. 

Degerby on ihan oikea Ahvenanmaalainen kylä, josta löytyy aika hyvin palveluita. Lapsille on varsin kiva leikkipaikka, K-kauppa on kävelymatkan päässä satamasta ja ravintoloitakin löytyy. Kävimme kävelyllä kylällä ja tutustuimme myös vanhaan Degerbyn vierasvenesatamaan, joka vaikutti aika paljon paremmalta paikalta kuin uusi satama. Ehkä menemme sinne seuraavan kerran tai haemme Degerbystä vain täydennystä ohi purjehtiessamme.

Degerbyn leikkipaikkoja

Degerbyn vanhan sataman puolta

Degerbyn kylää

Degerby on oman alueensa keskus ja ei ehkä aivan parasta saaristolaisidylliä

Degerbyn vanha satama, jonne menemme jos tulemme seuraavan kerran!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti